Псалом 50, текст молитви українською

Псалом 50, текст молитви українською

Православ’я славиться великою кількістю різноманітних молитов і псалмів. Кожен з них використовується в певній життєвій ситуації і несе певний сенс для людини. То чи не є винятком і 50 псалом царя Давида. Його склав цар Давид, коли каявся у вбивстві одного чоловіка і оволодінням його дружиною. В даний текст він вкладав сенс про те, що журиться про скоєне і старанно просить помилувати його. Саме він найбільш часто використовується в богослужіннях.

Цей текст входить в перелік рекомендованих ранкових молитов. Також часто його приєднують до читання деяких канонів. Найбільш часто його використовують під час сповіді. Даним псалом входить до складу трьох псалмів третьої години. Його прийнято читати на утрені після Євангелія. На літургії диякон таємно читає цей текст під час кадіння перед великим входом. Крім як покаяння, яке вкладав у зміст даного тексту цар Давид, йому ще було бачення події П’ятидесятниці, а точніше сходження Святого Духа.

Тлумачення

Тлумачення псалма 50 грунтується на освітлення покаяння царя Давида за вчинений ним злочин. Священики радять вимовляти його як можна частіше, так як всі ми грішні і часом здійснюємо гріхи, навіть не звертаючи на це увагу. Даний псалом спрямований на те, щоб вимолити прощення у Господа Його особливою милості. Також сенс даного псалма говорить про те, що ми ретельно обміркували і згадали всі свої гріхи.

У відповідь на наші прохання і благання до нас приходить усвідомлення того, що Господь справедливий, незалежно від того, щоб ми не сотворили. Читаючи цей псалом, ми просимо Господа:

Ми очікуємо, що Господь пошле на нас свою благодать і пробачить нам всі наші гріхи. У тексті псалма закладений також сенс про те, що гріх завдає шкоди не тільки нашої душі, а й тіла. А ось після вибачення гріха наша совість заспокоюється, а в тілі настає гармонія.

Крім того, в псалмі вказується про прийняття жертви. Це розповідається про ті речі, які євреї приносили Господу і про які йде мова в Старому Завіті. Сам 50 псалом на арамейською мовою, але в наш час його вже можна знайти і на сучасній російській мові. Це набагато легше для сприйняття звичайною людиною. За переказами гріх з голови людини перекладався на голову тварини. Так як за гріх була смертна кара, то тварина вбивали.

Таким чином за винного людини вмирало невинне тварина. У даній дії є деяка аналогія зі смертю Сина Божого. Він як Агнець невинний прийме на себе всі гріхи людства і помре за це. Після смерті тварина повністю або частково спалювали на жертовнику. Крім того часто Господу приносили і безкровні жертви у вигляді:

Для чого читають псалом 50

Багато афонські старці говорили про те, що очистити душу від гріха можна лише покаянням. Один з них навіть порівнював тіло і душу. Коли ми забруднимося, то моєму себе водою до тих пір, поки не змиємо бруд. Також необхідно надходити і з гріхами. Замість кранів з водою ми повинні використовувати наші очі, а замість води — сльози. Тільки сльози відчаю здатні очистити нашу душу. Також читання даного псалма допоможе нам в реалізації задуманого.

Скільки читати

Багато хто запитує про те, для чого читають 40 раз псалом 50? Священики кажуть про те, що таке читання допоможе захистити і вберегти людину від негативного прояву зла. Читати його можна щодня в храмі або в домашній атмосфері. Немає якогось певного числа для його прочитання. Для цього Вам потрібно текст молитви псалом 50 українською:

Помилуй мя, Боже, по великій милості Твоїй, і з великого милосердя Твого прости провини мої. Особливо обмий мене від беззаконня мого, і від гріха мого очисти мене; Бо беззаконня моє я знаю, і гріх мій повсякчас переді мною. Тобі Єдиному згрішив і лукаве перед Тобою вчинив, яко в словах Твоїх, і переможеш внегда судити Ті. Це бо, в беззаконні зачатий я, і в гріхах породила мене мати моя. Це бо істину полюбив єси; невідоме й таємне мудрости Твоєї явив Ти мені. Окропи мене иссопом, і очищуся; обмий мене, і стану біліший від снігу. Дай мені почути радість і веселість; радітимуть кості смиренних. Відверни лице Твоє від гріхів моїх і всі беззаконня мої очисти. Серце чисте утвори в мені, Боже, і духа праведного віднови в нутрі моєму. Чи не відкинь мене від лиця Твого і Духа Твого Святого не відніми від мене. Верни мені радість спасення Твого і Духом Владична утверди мене. Навчу беззакония шляхом Твоїх, і нечестиві навернуться до Тебе. Визволи мене від вини кривавої, Боже, Боже спасіння мого, і язик мій правді Твоїй. Господи, губи мої відкрий, і уста мої сповістять хвалу Твою. Бо, якби Ти жертви забажав, дав би я, та всепалення Ти не бажаєш. Жертва Богу дух розтрощений серцем скорботним і смиренним Бог не скине. Догоджай, Господи, благоволінням Твоїм Сіон, і нехай здвигнуться стіни єрусалимські. Тоді уподобаєш жертву правди, приношення і всепалення; тоді покладуть на oлтарь Твій тельців.

Територія жінок

Зараз ви знаходитесь тут:

Можливо, вас зацікавить: